Fodbold

kvindehandbold

Siden det 15. århundrede har fodboldklubber eksisteret, men de har været uorganiserede og uden officiel status. Som et resultat er det svært at bestemme den første fodboldklub. Nogle forskere mener, at det var Edinburgh Foot-Ball Club, som blev oprettet i 1824. Tidligere skolelever var også grundlæggerne af tidlige klubber, hvor den første fandt sted i Sheffield i 1855. Den engelske klub Notts County, der blev etableret i 1862 og eksisterer stadig i dag, er den ældste professionelle fodboldklub i verden.

Industrialiseringen af ​​samfundet, som resulterede i et større antal mennesker, der samledes på steder som fabrikker, barer og kirker, var et kritisk skridt i dannelsen af ​​hold. Fodboldhold blev dannet i de større byer, og de nye jernbaner gjorde det muligt for dem at rejse til andre byer.

Fodbold var engang domineret af offentlige skolespillere, men efterhånden som hold bestod af arbejdere, overtog holdene tiden. Et andet skift opstod, da nogle klubber begyndte at betale topspillere for at slutte sig til deres hold. Dette ville markere starten på en lang, tumultuøs periode med transformation, da spillet skred frem til et professionelt niveau.

Målet med at betale spillere var ikke blot at vinde flere spil. Spillets popularitet voksede til det punkt, at billetter blev solgt til kampe i 1880’erne. Endelig blev professionel fodbold legaliseret i 1885, og Football League blev oprettet tre år senere. Tolv klubber kom ind i ligaen i den første sæson, men da flere klubber blev involveret, voksede konkurrencen til at omfatte flere divisioner.

De britiske hold vil være dominerende i lang tid. Efter et par årtier vil klubber fra Prag, Budapest og Siena være de største udfordrere for Englands overherredømme.

Kvinder har været udelukket fra at konkurrere i sport i lang tid, som det har været tilfældet med mange ting i historien. Kvinder begyndte ikke at spille fodbold før i slutningen af ​​det nittende århundrede. Inverness var vært for det første officielle kvindespil i 1888.

Fotografier fra et historisk fodboldkamp

Der kommer flere milepæle. Da Football Association Challenge Cup (FA Cup) først blev afholdt i 1871, blev det den første store konkurrence. Det følgende år blev der for første gang afholdt en kamp mellem to landshold. Kampen mellem England og Skotland sluttede med en 0-0 uafgjort foran 4.000 fans på Hamilton Crescent (billedet viser illustrationer fra denne lejlighed).

Den første internationale turnering blev afholdt tolv år senere, i 1883, og indeholdt fire nationale hold: England, Irland, Skotland og Wales.

Fodbold var længe et britisk fænomen, men til sidst spredte det sig til andre europæiske lande. Det første spil uden for Europa blev spillet i Argentina i 1867, men det involverede udenlandske britiske arbejdere snarere end argentinske beboere.

Fédération Internationale de Football Association (FIFA) blev grundlagt i 1904, hvor medlemmer fra Frankrig, Belgien, Danmark, Holland, Spanien, Sverige og Schweiz underskrev grundloven. England og de andre britiske lande gik ikke ind i FIFA med det samme, fordi de opfandt sporten og ikke så noget behov for at underkaste sig et styrende organ. På trods af dette deltog de det følgende år, men deltog ikke i verdensmesterskabet før i 1950.

Mange lande har deres egne indenlandske ligaer. Den første, som tidligere nævnt, var den engelske fodboldliga, der blev oprettet i 1888. Ligaerne ville efterhånden vokse til at omfatte flere divisioner baseret på holdresultater.

Fodbold ville blive brugt som en officiel begivenhed i de olympiske lege for første gang i 1908. De olympiske lege fodboldkonkurrence var den mest prestigefyldte på nationalt plan, før den første FIFA World Cup blev spillet i 1930. Kvindefodbold blev ikke en del af sporten indtil 1996.

Spillere af farve

I lang tid, som i mange andre sportsgrene, dominerede den hvide mand. Fodbold er historisk set blevet anerkendt som en sport med en kombination af sorte og hvide spillere, især i modsætning til andre sportsgrene såsom tennis.

Andrew Watson, den første sorte spiller i Storbritannien, var medlem af den skotske klub Queen’s Park i 1880’erne.

Et lidenskabelig spil

målet demografisk

Få andre sportsgrene viser det samme niveau af entusiasme som fodbold. Klipfans sværmer stadionerne, og endnu mere er limet til deres fjernsyn og ser med åndedrag og undertiden glæde.

Goodison Park, i England, blev designet til at være vært for fodboldkampe så tidligt som i slutningen af ​​det nittende århundrede. FA Cup-finalen mellem Notts County og Bolton Wanderers i 1894 tiltrak 37.000 tilskuere. Bygningen af ​​Maracan Stadium var et vandskel i udviklingen af ​​fodboldstadioner. Det imponerende stadion i Rio de Janeiro var klar til næsten 200.000 mennesker i 1950. Ingen anden sport har nogensinde set stadioner bygget med en sådan kapacitet til at være vært for sine spil.

På stadionerne har der været to forskellige fankulturer: Briterne og Sydamerika

en. De britiske fans fulgte sangtraditionen, og repertoiret var blandt andet påvirket af pub- og arbejderklassesange. På den anden side ville sydamerikanerne følge et karnevaltema, der omfattede fyrværkeri og fyrværkeri samt det moderne fænomen med bengalske flammer. Mange landenes fans har taget en hybrid af denne praksis.

De mest prestigefyldte moderne konkurrencer

Bortset fra de olympiske sommerlege kan ingen andre sportsbegivenheder i dag sammenlignes med FIFA verdensmesterskabet. FIFA verdensmesterskabet blev først afholdt i Uruguay i 1930, og det er blevet afholdt hvert fjerde år siden (med to undtagelser på grund af anden verdenskrig). Den første verdensmesterskab for kvinder blev afholdt i Kina i 1991, og den er blevet afholdt hvert fjerde år siden da.

Champions League, som har været spillet siden 1992 og tidligere var kendt som European Cup (1955-1991), er den vigtigste globale klubkonkurrence i dag.

Globalisering af verdens mest berømte sport

Kun få nationale fodboldhold eksisterede i slutningen af ​​det nittende århundrede; de første succesrige hold, der spillede kampe mod hinanden, var England og Skotland i 1870’erne. Fédération Internationale de Football Association (FIFA), sportens globale styrende organ, har nu 211 nationale forbund. Et andet eksempel på globalisering er stigningen i antallet af lande, der konkurrerer i verdensmesterskabskvalifikationskampe, fra 32 i 1934 til over 200 i 2014.

Confédération Africaine de Football (CAF), Asian Football Confederation (AFC), Union des Associations Européennes de Football (UEFA), Confederation of North, Central and Caribbean Association Football (CONCACAF), Oceania Football Confederation (OFC) og Confederación Sudamericana de Ftbol (CSAF) er de seks forbund, der udgør fodbold i verden (CONMEBOL).