Amerikansk fodbold

kvindehandbold

Den sport, vi kender som fodbold i USA, er mere nøjagtigt kendt som gridiron-fodbold på grund af de lodrette yardlinjer, der markerer jorden. Gridiron-fodbold, som er tæt beslægtet med to engelske sportsgrene, rugby og fodbold (eller foreningsfodbold), begyndte i slutningen af ​​1800-tallet på universiteter i Nordamerika, hovedsageligt USA. Den 6. november 1869 konkurrerede hold fra Princeton og Rutgers i det første interkollegiale fodboldkamp, ​​et fodboldspil med regler tilpasset fra London Football Association i New Brunswick, New Jersey. I 1870’erne begyndte en række andre prestigefyldte nordøstlige colleges sporten, men Harvard University holdt sig væk ved at spille en rugby-fodbold hybrid kendt som “Boston Game.” Efter en kamp mod McGill University of Montreal i maj 1874 konkluderede Harvard-spillerne, at McGills regler i rugby-stil var at foretrække frem for deres egne. Harvard og Yale spillede deres første interkollegiale kamp i 1875, og Yale-spillere og tilskuere (inklusive Princeton-studerende) vedtog rugby-temaet.

Walter Camp, kaldet “Fader til amerikansk fodbold”, var den mand, der var mest ansvarlig for overgangen fra dette rugbylignende spil til den moderne fodboldsport. Fra 1876 til 1881 var han en Yale-studerende og medicinsk studerende, der spillede halvback og fungerede som holdkaptajn, hvilket svarede til hovedtrener på det tidspunkt. Mere specifikt var han drivkraften i den nyoprettede Intercollegiate Football Association’s Commission (IFA). IFA foretog to væsentlige ændringer i det nybegyndte spil som et resultat af Camps indsats: det eliminerede åbningen af ​​”scrummage” eller “scrum”, og det mandaterede, at et hold overgav bolden efter at have undladt at rykke ned ad banen en given afstand i en bestemt antal “nedture”. 11-mandsholdet, quarterback-rollen, linjen for scrimmage, stødende signalopkald og scoringsskalaen, der blev brugt i fodbold i dag, blev alle implementeret af Camp. Camp førte Yale’s fodboldhold ud over hans tjeneste i regelskommissionen til en 67-2-rekord fra 1888 til 1892, alt sammen mens han fungerede som udøvende hos et urfirma.

Origins of Football (fodbold)

Fodbold (eller fodbold som det er kendt i nogle dele af verden) har en lang og berømt tradition. Fodbold, som vi kender den i dag, begyndte i England i midten af ​​det nittende århundrede. Alternative former for spillet eksisterede derimod meget tidligere og er registreret i fodboldlitteraturen.

Fodbolds oprindelse og forløbere inden for kultur

For omkring 3.000 år siden blev de første registrerede eksempler på et holdspil, der involverede en stenfremstillet bold, fundet i gamle mesoamerikanske kulturer. Mens forskellige versioner af spillet blev spredt over store regioner, blev det skabt af aztekerne og blev kendt som Tchatali. Bolden ville repræsentere solen i visse ritualer, og kaptajnen på det tabende hold ville blive ofret til guderne. En hoppende kugle lavet af gummi var et særligt kendetegn ved mesoamerikanske versioner af boldspil; ingen anden tidlig kultur havde adgang til gummi.

Cuju, det første indspillede boldspil, der inkluderede spark, blev spillet i Kina i det 3. og 2. århundrede f.Kr. Cuju blev spillet på en firkant med en rund kugle (syet læder med pels eller fjer indeni). Senere spredte en tilpasset version af dette spil sig til Japan, hvor det blev kendt som kemari og blev spillet på ceremonielle måder.

Måske var en endnu ældre cuju Marn Gook, et boldspil, der primært involverede spark, der blev spillet af aboriginal australiere og beskrevet af hvide emigranter i 1800’erne. Indkapslede blade eller rødder dannede bolden. Reglerne er stadig uklare, men det var sandsynligvis en nøglefunktion at holde bolden i luften, som det var i mange andre tidlige iterationer af spillet.

Andre typer boldspil går tilbage til det antikke Grækenland. Skår af læder blev brugt til at fremstille kuglen, som var fyldt med pels (de første dokumenter med kugler fyldt med luft er fra det 7. århundrede). Boldsport blev derimod betragtet som lav status og var ikke inkluderet i de panhelleniske lege. Spil med bolde var ikke en del af underholdningen i det antikke Roms store arenaer (amfiteatre), men var en del af militærøvelser kendt som Harpastum. Fodbold blev bragt til den britiske ø af den romerske kultur (Britannica). Det er imidlertid uklart, i hvilket omfang det britiske folk blev påvirket af denne sort, og i hvilket omfang de skabte deres egne variationer.

Fodbold er en sport, der spilles på en række forskellige måder.
Den mest accepterede legende hævder, at spillet blev oprettet i det 12. århundrede i England. I England blev spil, der lignede fodbold, spillet på enge og veje i dette århundrede. Bortset fra spark inkluderede spillet også knytnæve slag på bolden. Denne tidlige version af fodbold var også meget hårdere og mere aggressiv end den nuværende version.

Det faktum, at spillene involverede et stort antal tilskuere og fandt sted over store marker i byer, var et vigtigt kendetegn for forløberne.

bold (en ækvivalent blev spillet i Firenze fra det 16. århundrede, hvor den blev kaldt Calcio). Vreden i disse spil vil skabe kaos i byen og i nogle tilfælde resultere i død blandt spillerne. Disse kan være en af ​​grundene til proklamationer mod spillet, som til sidst blev forbudt i århundreder. I det 17. århundrede vender imidlertid fodboldlignende spil tilbage til Londons gader. Det ville blive forbudt igen i 1835, men på det tidspunkt var spillet blevet forankret i offentlige skoler.

Det tog imidlertid lang tid, før karakteristikaene for dagens fodbold blev sat i kraft. I lang tid var grænserne mellem fodbold og rugby slørede. Der var også flere forskelle i boldstørrelse, antal spillere og varighed af en kamp.

Rugby og Eton var to af de mest berømte skoler, hvor spillet blev spillet. Reglerne for rugby inkluderede evnen til at hente bolden med ens hænder, og det spil, vi i dag kender som rugby, stammer herfra. På den anden side, på Eton, blev bolden udelukkende spillet med fødderne, og dette spil kan betragtes som en forløber for moderne fodbold. Løbespelet blev kaldt ”det løbende spil” i Rugby, mens driblingspillet blev kaldt “det driblende spil” på Eton.

På et møde i Cambridge i 1848 blev der gjort en indsats for at etablere ordentlige regler for spillet, men der blev ikke nået noget endeligt svar på alle regler. En anden vigtig begivenhed i fodboldhistorien fandt sted i London i 1863, da den første fodboldforening i England blev grundlagt. Det blev bestemt, at håndbæring af bolden ikke var tilladt. Mødet resulterede også i, at boldens størrelse og vægt blev standardiseret. Mødet i London resulterede i opdeling af spillet i to koder: foreningsfodbold og rugby.